Пациенти с хепатит С: Смъртната ни присъда е произнесена, вече има починали поради забавяне на лечението

09.08.2016 г. гр. София. Независимо от обещанията на Здравната каса, все още нито един от нас не е получил терапията, от която се нуждае, за да живее, обявиха болни и техни близки на протест пред НЗОК днес.

Днес пациенти с хепатит С и техните близки протестираха пред Здравната Каса, защото лечението с новите безинтерферонови терапии се бави драматично. С импровизирани качулки на главата и вързани ръце, представящи символично осъдени на смърт, те се опитаха да предизвикат реакцията на чиновниците. Тази протестна акция е последната им надежда. На 26 февруари тази година Здравната Каса обяви, че компаниите „значимо са снижили “ цените на новите терапии и започват да покриват лечението на болните от 1 март, като обещанията бяха да се лекуват приоритетно всички в тежко състояние.

Според Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ по данни, получени официално от НЗОК едва десетки пациенти са получили лечение. В момента има близо 440 души, чийто документи все още не са разгледани и е твърде вероятно те да не успеят да доживеят получаването на лечението си.

Пациентите и близките им са разтревожени, защото въпреки, че вече умират пациенти, на заседание на Надзорния съвет на Касата, са взети решения да се намали броя на комисиите, отпускащи протоколи за безинтерферонова терапии на едва 4, както и да са преразгледат и без това лимитиращите критерии, което ще направи терапиите почти недостъпни.

За голяма част от протестиращите хора безинтерфероновото лечение е единствената алтернатива за живот. При повечето от тях с годините са настъпили тежки усложнения – цироза, рак на черния дроб. Всеки следващ ден без лечение ги обрича на смърт, стана ясно от думите на Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение „Хепактив“. „Събрали сме се тук, за да припомним на хората, които седят зад бюрата в тази институция, че още през февруари тази година в специално писмо те самите написаха следното:

"Поради високата първоначална цена на тези лекарствени продукти, по силата на Наредба №10, бяха проведени допълнителни преговори за предоставяне на допълнителни отстъпки, в резултат на които стойността на курс лечение бе значимо снижена, а това осигурява възможността НЗОК да стартира заплащане на новата терапевтична схема от 1 март тази година.“, подчерта Силвана Лесидренска. В допълнение тя разказа подробности за целия дълъг и нелек процес на включването на новите лекарства в Позитивния лекарствен списък, припомни и че още в края на 2015 г. специалистите по гастроентерология са съставили листа с имената на 300 най-нуждаещи се болни, за които всяко отлагане е гибелно.

„В момента тези хора, ако са имали късмет да подадат своите документи, чакат отговор от НЗОК 3-4 месеца, които са критични за тях. Вместо бюрократичната машина да се задвижи бързо и да спаси техните животи, всъщност прави всичко възможно да спести пари. Цената я плащат пациентите. Сред тях има и такива, които не дочакаха лечение – те си отидоха от този свят, но техните близки са сред нас. Нашите опасения са, че освен забавяне на протоколите, ни грози още по-голяма опасност, а именно спиране на самото лечение и затваряне на голяма част от лекарските комисии, които имат право да го назначават. Ние, пациентите сме категорично против предложените промени.“, обобщи Силвана Лесидренска.