Рекорден брой хора се изследваха за хепатит В и С в Стара Загора

Снимка
ST

342-ма души се възползваха от възможността да проверят хепатитния си статус по време на скрининговата акция на 8 октомври

Изследванията отчетоха четири положителни резултата за хепатит В (мъже на възраст 35, 51, 59 и 80 години), както и два за хепатит С (мъже на 31 и на 50 години). Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист-гастроентеролог.

Инициативата е част от националната кампания "Скъсай с хепатита'', която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, и премина в Стара Загора под личния патронаж на г-жа Кръстина Таскова,член на Комисия по здравеопазването и народен представител от Стара Загора.

Silw

 СТ2

В официалното откриване взеха участие г-жа Кръстина Таскова,  г-жа Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, г-н Кузман Кузманов, старши експерт в РУО – Стара Загора, г-жа Теодора Стоименова, представител на АбВи България и г-жа Мария Чанева, координатор на НСБХ „Хепасист”. Всички официални гости засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“.

СЗ откриване

Г-жа Кръстина Таскова подчерта значението на скрининга и ранната диагностика на вирусните хепатити от гледна точка на безсимптомното протичане на заболяването. Тя акцентира върху обединяването на усилията на всички заинтересовани страни от гледна точка на постигане на елиминация на хепатита до 2030 г., в контекста на стратегията на Световната здравна организация. Тя призова гражданите на Стара Загора да побързат и да се изследват безплатно за хепатит В и С, като даде личен пример и беше една от първите, които си направиха бърз скринингов тест.

Г-жа Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора, приветства организаторите на кампанията, като подчерта подкрепата на Областна администрация Стара Загора към подобни инициативи, насочени към подобряване здравето на гражданите.

Д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, акцентира върху сериозността на заболяването и усилията, които експертите полагат за откриване на новите случаи. Тя подчерта, че съвместните усилия между експерти, институции и пациентски организации е от изключително значение за постигане на успехи в тази сфера. Като пример за това тя представи стартиралия през септември от РЗИ – Стара Загора проект с институт Робърт Кох за хепатит С, в рамките на който вече са изследвани над 300 човека и са открити два положителни случая на хепатит С.

Проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, приветства организаторите, като засвидетелства подкрепата си към провеждането на подобни инициативи, които имат и образователен характер в посока предоставяне на информация за заболяването и подобряване на здравната култура на гражданите и призова жителите на Стара Загора да се възползват от безплатната инициатива.

Г-н Кузман Кузманов, старши експерт в РУО – Стара Загора, подчерта, че именно подобни инициативи, насочени към повишаване на здравната култура са ключът и начинът да се работи в посока справяне със социалнозначимите заболявания.

Г-жа Теодора Стоименова, представител на АбВи България, представи политиката на компанията в подкрепа на инициативи, с които се предоставя достъп на повече хора до скрининг и ранна диагностика на вирусните хепатити.

панорама Стара Загора

 

Допълнителна информация:

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Инициативата има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Първата акция се проведе в Смолян на 23 юли 2018 г., като в рамките на 5 часа успяха да се изследват безплатно за хепатит В и С над 130 човека и се откриха 2 положителни резултата. Втората акция, която протече при изключителен интерес, беше в Шумен на 10 септември. При нея успяха да се изследват 324 човека. Откриха се 5 положителни резултата (три за хепатит В и два за хепатит С). Поради големия интерес към изследванията, организаторите реализираха продължение на акцията съвместно с РЗИ – Шумен, като дадоха възможност на още 120 човека да се изследват.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” ще продължи с акция в Кърджали на 15 октомври, а финалната акция ще бъде в София в края на ноември.