Рекорден брой позитивни резултати при акцията ни в Кърджали

Снимка
Кърджали 2

Инициативата в Кърджали бе открита официално от г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание и народен представител от Кърджали, инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали, г-н Никола Чанев, областен управител на област Кърджали, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ – Кърджали, д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”и д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България.

След като официалния старт на акцията бе даден, в рамките на 5 часа бяха изследвани 271 души, седем от които са с позитивен резултат за хепатит В, а двама за хепатит С.

За сравнение:

Смолян: 132 изследвани души, 2 положителни резултата за хепатит С

Шумен: 321 изследвани души, два положителни резултата за хепатит С, три за хепатит В

Стара Загора: 342 изследвани души, два положителни резултата за хепатит С, четири за хепатит В

Всички лица с положителен резултат са консултирани от нас и насочени към гастроентеролог за доуточняване на състоянието им.

Макар общият брой изследвани и открити лица да потвърждава предполагаемата заболеваемост в България от 1.5% за хепатит В и 0.8% за хепатит С, е очевидна разликата по райони. Това означава, че освен спешна необходимост от съставянето и приемането на Национална програма за скрининг, превенция и лечение на хепатити, която да очертае ясно ангажимента на държавата към гражданите й, е необходимо и прилагането на гъвкав подход при работа в ендемичните райони. От полза би било и организирането на семинари с участието на лични лекари, на които те да се запознаят с актуалните терапевтични консенсуси при лечение на хепатит В и С. За съжаление много от тях все още диагностицират своите пациенти  въз основа на ''зрителен'' преглед със заключението "ти си здрав вирусоносител", което води след себе си сериозни последствия за здравето на пациента.

Скринингът е първата крачка при достигане до пациентите с хепатит В и С, но те имат нужда от комплексна услуга, която да им гарантира навременен достъп до всички необходими изследвания и лечение.

Кърджали 3

 

Допълнителна информация:

Кампанията „Скъсай с хепатита!” цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността относно тези две заболявания. Организаторите Сдружение ХепАктив и НСБХ Хепасист планират петата, заключителна акция да бъде в София през м. ноември.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.