Революционна терапия за лечение на хепатит С беше представена във Варна

Коварната болест ще бъде напълно лечима благодарение на иновативна терапия с хапчета


16 юли 2014 г., Варна. Хепатит С – инфекцията на черния дроб, която може да доведе до цироза или рак на черния дроб, вече ще бъде лечима в до 98% от случаите, за разлика от сегашната терапия с интерферон и други медикаменти, която има около 60% ефективност.

Това стана ясно по време на днешната пресконференция, която се състоя в УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна.

Отляво надясно: Проф. Искрен Коцев, д.м.н., ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология към УМБАЛ "Св. Марина" и ръководител на УНС по гастроентерология, хепатология и хранене; Силвана Лесидренска, председател на Управителния съвет на пациентско сдружение "ХепАктив"; проф. Жанета Георгиева, д.м.н., изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина"; д-р Иван Вецев, представител на пациентска организация "Хепасист"

„Една от най-тежките хронични болести на 21. век – хроничен хепатит С, от медицинска гледна точка скоро ще бъде абсолютно решен проблем. Предстои огромна революция в лечението му. Новите терапии ще лекуват инфекцията за много кратко време – няколко месеца, и човек ще се изчиства изцяло от нея. Излекуването от хепатит С ще стане въпрос на скрининг. Това е предпоставка за ликвидиране на тази инфекция от лицето на земята“, каза проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина“.

Досега известната терапия срещу хепатит С продължава 6 или 12 месеца, а съпътстващи заболявания, като сърдечносъдовите, диабет или затлъстяване, затрудняваха излекуването. В сравнение с досегашното лечение, новата терапия показва много по-висока ефективност, и то след 8- до 12-седмично лечение. Друго предимство на терапията е, че медикаментите вече ще са под формата на таблетки за перорална употреба, а не като досегашните лекарства, които се поставят подкожно.

Силвана Лесидренска, председател на УС на пациентско сдружение 'ХепАктив", говори за предизвикателствата пред пациентите, диагностицирани с тежкото заболяване

Сред участниците в пресконференцията бяха представители на сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“. Те разказаха повече за една от инициативите под наслов „Хепи ли Си?“, с която ще отбележат Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2014 г. За да достигнат до младите хора, които често попадат в рисковите групи за заразяване с хепатит С, организациите са създали Facebook страница: http://on.fb.me/1pWt3jk.
На нея чрез интерактивни приложения и игри всеки може да научи как да се предпазва от заразяване с хепатит С и да получи отговор на въпросите си.

 Отляво надясно: д-р Иван Вецев, представител на пациентска организация "Хепасист"; Силвана Лесидренска, председател на Управителния съвет на пациентско сдружение "ХепАктив"; Проф. Искрен Коцев, д.м.н., ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология към УМБАЛ "Св. Марина" и ръководител на УНС по гастроентерология, хепатология и хранене

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
 
85% от инфектираните с хепатит С нямат симптоми
Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава основно по кръвен път. 85% от инфектираните нямат симптоми до момента, в който не се проявят първите усложнения от дългогодишното носителство на вируса – чернодробна цироза и рак на черния дроб. Една малка част от хората, или близо 15-16% от заразените, прекарват т.нар. остър хепатит и оздравяват.
 
 
110 000 българи са болни от хепатит С
Над 110 000 българи са болни от хепатит С, но само една малка част знаят за заболяването си и се лекуват. Недиагностицирането и нелекуването на болните с хепатит С струва огромни средства на обществото: под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб и индиректни – от загуба на работоспособност.
 
Генотип 1 на хепатит С е най-често срещан у нас
Вирусът на хепатит С е много изменчив и има няколко генетични варианта – от 1 до 6, както и няколко подварианта, които се определят от еволюцията на заболяването. Например генотип 1 се развива по-бързо от останалите. Приема се като най-трудния за лечение. Той е и най-често срещаният у нас. Новото лечение без интерферон визира именно генотип 1, за който досегашната интерферонова терапия не е особено ефективна.
 
Смъртността от хепатит С в Европа е около половин милион души годишно
В световен мащаб около 170 милиона души страдат от хронична инфекция с хепатит C и около 3 до 4 милиона души се заразяват всяка година. В Европа приблизително 17,5 милиона души страдат от хроничен хепатит С, като генотип 1 е най-често срещаният. Смъртността от хепатит С е около половин милион души годишно. Между 280 000 и 300 000 умират поради усложнения от чернодробната цироза, предизвикана от вируса на хепатит С. Около 200 000 умират, защото развиват карцином на черния дроб. Средната смъртност е между 3 и 11 на 100 000 души.
Над 93% от хората, които са диагностицирани и се лекуват към този момент, са на възраст под 50 години.
 

 Можете да коментирате събитието във форума на ХепАктив: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=4357.0