Сдружение ХепАктив взе участие на 2 важни чернодробни конференции през април 2016

Автор: Силвана Лесидренска
 
12-16 април, Барселона. Нашето пациентско сдружение посети научната конференция EASL, на която бяха изнесени данните от стотици проучвания, проведени в целия свят през последната една година. Фокусът, разбира се бе върху хепатит С, но за щастие текат клинични проучвания за медикаменти за хепатит В и Д, както и за много други чернодробни заболявания-автоимунен хепатит, неалкохолен мазен черен дроб, първичен билиарен холангит (доскоро наименованието бе първична билиарна цироза, но бе сменено). Пълният справочник на презентациите може да изтеглите от тук: http://ilc-congress.eu/wp-content/uploads/2016/abstracts/20160416_sat/sat_ilc2016_no_embargo_lr.pdf
 
Няколко акцента:
 
HCV. Все повече в света се застъпва мнението, че хепатит С е болест на цялото тяло и система, а не само на черния дроб, и всички усложнения, произтичащи от HCV трябва да се лекуват като такива, а не като самостоятелни заболявания. Хроничният активен хепатит С повишава смъртността от други екстрахепатални заболявания, увеличава двойно смъртността от не-чернодробни болести, повишава с 30% опасността от исхемични удари. (снимка 1).
 
По време на конференцията пациентски организации, начело с известната американска активистка Трейси Суан (http://www.thebody.com/content/art43409.html) организираха протест срещу фармацевтичните фирми и високите цени на медикаментите за лечение на хепатит С, които не позволяват равен и навременен достъп на всички пациенти    (снимка 2).
 
 
Все по-често пациентите се принуждават да търсят други варианти за лечение, освен полагащото им се официално от Здравна каса, осигурителен фонд и т.н. До преди няколко години проблемът бе, че имаше терапии, но бяха одобрени само в няколко държави по света. Сега голяма част от държавите вече са одобрили директните антивирусни агенти (DAA), но обикновено пред пациента седят сериозни ограничаващи фактори- да е с напреднало увреждане, съпътстващи заболявания и т.н.
 
А какво трябва да направят пациентите, които са с F1-2 ? Имат два начина- или чакат да се влошат, или рискуват с генерик. Тяхното използване е съпроводено от страх дали ще попаднат на „правилен“ генерик, дали ще намерят лекар, който да се съгласи да следи тяхното лечение, дали ще отговорят на терапията. Всички сме чували страшни митове и легенди за генериците. Да, има такива, които са фалшиви, но има и такива, които се произвеждат от компании, лицензирани от Gilead например. По време на конференцията бе направена презентация на сайта www.fixhepc.com, който официално има право да продава лицензиран генерици; неговите служители проследяват резултатите и докладваните странични ефекти на всеки един пациент (снимки 3,4).
 
 
От Американската агенция по храни и лекарства (FDA) са създали списък с официално одобрени генерици (съветваме ви, ако ще се лекувате по този начин, да проверите предварително дали избраният от вас генерик се съдържа в тази база данни): http://www.fda.gov/downloads/AboutFDA/CentersOffices/OfficeofMedicalProductsandTobacco/CDER/UCM183605.pdf
 
HBV. Вече не се гледа като показател за успешността на терапията резултатът от ПСР, a количественото измерване на HBsAg. В това изследване учените са търсили зависимостта между количеството австралийски антиген и успеха на НУК терапията. Ето резултати от едно малко испанско проучване (снимки 5,6):
-          Включени са 17 пациента с начално средно ниво на HBsAg 2335 iu/ml. След средно 7 години на лечение с тенофовир, ентекавир и други, 7 човека или 41% са изчистили австралийският антиген, защото са успели по време на лечението да постигнат HBsAg под 120 iu/ml.
-          Включени са 95 пациента с начално средно ниво на HBsAg 5106 iu/ml. След средно 7 години на лечение с тенофовир, ентекавир и други, нито един не е успял да изчисти австралийският антиген, защото техните нива на HBsAg са били над 120 iu/ml.
 
 
Според друго проучване в болница Vall d’Hebron, Барселона количественото измерване на HbcrAg (core antigen) е по-показателно от измерването на HbsAg за определяне на неактивните носители на хепатит В. HbcrAg има корелация с вирусното натоварване, както и с сссDNA концентрацията в черния дроб (снимка 7).
 
 
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
23 април, София. Бяхме поканени и на българска научна конференция на тема „ Началото на края на хепатит С; Оптимално менажиране на хепатит В“, на която редица наши лекари презентираха техния опит и новостите около HBV и HCV.
 
Професор Чернев и д-р Идриз от болница „Софиямед“ говориха на тема новите разработки за лечение на хепатит В, както и какво всъщност представлява функционалното, пълно оздравяване от HBV. Оказва се, че все още няма еднозначно мнение при кои пациенти е безопасно спирането на дългогодишна НУК терапия (ентекавир, тенофовир и т.н. )- отрицателният ПСР, нормалните ензими и изграждането на anti-Hbs не са предиктор дали пациентът няма да направи релапс. Дори и при пациенти, постигнали изчистване на австралийският антиген и създали антитела, това не би могло да се счита за пълно оздравяване, тъй като една част от вируса – cccDNA (covalently closed circular DNA) остава завинаги в чернодробната клетка (снимка 8) (поради тази причина и преболедували и оздравели хора не могат да кръводаряват). Ако терапията с НУК се спре на пациент, чието ниво на австралийски антиген е под 1000 (но не се казва точно колко), шансът да релапсира е 44%. Все още не е измислен механизъм, при който cccDNA да бъде изчистена напълно от чернодробната клетка.
 
В момента се разработват нови терапии (снимки 9-13), чиято цел е именно унищожението на тази частица; обещаваща изглежда и разработката АRC 520.
 
Въвежда се нов термин „непълен вирусен отговор“, който описва случаите, при които виремията варира от нула до положителна и обратно при пациенти на дългогодишна НУК терапия ( т.нар.флуктуация).
 
Професор Желев от УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ изнесе данни от продължилото 10 г. клинично изпитване на тенофовир:
-          При пациентите с базово HbeAg /-/ 1.1% са изгубили HbsAg, 0.7% са направили сероконверсия
-          При пациентите с базово HbeAg /+/ 12.9% са изгубили HbsAg, 10.3% са направили сероконверсия
 
 
 
 
През януари 2016 бе одобрен от FDA и новият тенофовир алафенамид 25 мг, който в следващите години ще замени тенофовир дизопроксил. В България вероятно ще го имаме през 2018 г. Той е с подобрен състав, не се отделя през бъбреците и не уврежда костната плътност (снимка 14).  
 
В подкрепа на сдружението:
 
Ако смятате, че сме ви полезни и има смисъл от това, което правим, може да ни подкрепите с малко дарение, което ще ни позволи да продължим своята работа - да ви информираме, консултираме и да се борим заедно с вас, когато обстоятелствата го налагат. Към момента сдружението разполага с един координатор, който се грижи за всичко това.
 
Забележка: Сдружение Хепактив е основано от пациенти през 2009 г. и няма друг източник на доходи освен непериодични дарения.
 
Банковата ни сметка е:ПИБ IBAN BG96FINV 9150 1204 368 537
 
Благодарим ви за съпричаността!