След лечението за хепатит С - а сега накъде?

Снимка
 steven-lelham-atsaeoee8nk-unsplash.jpg
Photo by Steven Lelham on Unsplash

 

Какво следва след като приключите лечението за хепатит С? Какво да направите, за да възстановите здравето, енергията си и да подобрите състоянието на черния си дроб?

След приключване на лечението трябва да изчакате финалните кръвни тестове, които ще покажат дали сте успели да изчистите вируса на хепатит С. Този период на чакане може да бъде стресиращ, но ако направите план за възстановяването си, това ще ви помогне в процеса на оздравяване.

  • Уточнете с вашия лекуващ лекар какви кръвни тестове и изследвания трябва да правите през следващите месеци до една година. Обичайната практика е пациентите да се тестват 12 седмици след края на лечението за хепатит С. Понякога се правят тестове и на 24-та седмица след края на лечението. След като получите SVR 12 (траен вирусологичен отговор), това означава, че вирусът на хепатит С е неоткриваем в кръвта ви 12 седмици след края на лечението, а вие сте излекуван.
  • Много специалисти препоръчват проследяване с ехография на черния дроб веднъж годишно, тъй като при пациентите с хепатит С се запазва риск от образуване на кисти или тумори и чернодробен рак.
  • Избягвайте алкохола. В зависимост от степента на чернодробно увреждане от хепатит С, омазнен черен дроб или цироза, черният ви дроб има нужда от време, за да оздравее. Говорете с лекуващия си лекар за степента на увреждане, която имате и стъпките, които е важно да направите - като диета, упражнения или лекарства - за да се грижите по най-добрия начин за черния си дроб.
  • Хранете се здравословно и със свежа храна. Избягвайте преработените храни, доколкото е възможно. Органичната и био храна ви гарантира, че няма да поемате пестициди или вредни химикали. Нетлъстите качествени протеини, рибата и домашно гледаните птици са добър избор за менюто. Ограничете червените меса, тъй като те се смилат по-бавно и може да затормозят черния ви дроб. Избягвайте солената храна, ако имате цироза, заради проблемите със задържане на течност. Пресни зеленчуци, плодове, ядки и семена са отличен избор. Със сигурност се консултирайте с вашия лекар, ако имате цироза, омазнен черен дроб или диабет, за да знаете коя диета е най-подходяща за вашето състояние.
  • Пийте много вода по време на периода на възстановяване. Препоръчват се по около 2 литра прясна вода на ден. Можете да овкусите водата си с цитруси или плодове като ягоди, боровинки, праскови, или пък краставица и мента. Можете да пиете кафе и чай, но не ги смятайте към дневната си дажба за вода.
  • Умерените упражнения са чудесен начин да възвърнете силата и енергията си, като подобрите и мускулния си тонус. Разходката е начин да направите кардио упражнения. Упражненията за разтягане също помагат за добър мускулен тонус.
  • Избягвайте да се излагате на директно слънце и горещина по време на възстановяването. Високата влажност и температура, в комбинация с твърде много директно слънце могат да „изпият“ енергията ви. Ако съвсем наскоро сте приключили лечението си, възможно е да изпитате и светлочувствителност.
  • Слушайте тялото си. Ако изпитвате умора и енергията ви спада, направете почивка. При възможност легнете за кратка дрямка. Ако няма как да легнете, седнете с вдигнати крака, дишайте дълбоко, изпийте чаша вода и хапнете нещо здравословно за енергия. Почивката е важна част от процеса на излекуване.
  • Всяко едно възстановяване е индивидуално. Не забравяйте, че справянето с хепатит С и лечението не се случва за една нощ, нито пък възстановяването. Умората е често срещан страничен ефект и може да продължи дълго. Всяка седмица ще напредвате по малко във възстановяването си, не се измъчвайте със срокове, за които трябва да възвърнете енргията си. Оздравяването отнема време. Бъдете добри със себе си.

Тези базисни стъпки са част от добрата възстановителна програма след края на терапията за хепатит С, която ще ви помогне в процеса на оздравяване.

 

Текстът е оригинално публикуван на Life Beyond Hepatitis C

Източник:https://www.hepmag.com/blog/treatment-hepatitis-c-now

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.