Свят без хепатит С – реалност или мечта?

Хепатит С е вирусът, който всяка година убива над 500 000 души. Над 170 милиона души в света са заразени от него. Четири пъти повече са заразени с хепатит С, отколкото с ХИВ. Хепатит С е световна пандемия, която живее „тихо“ в човешкия организъм – например едва 3 % от хората в България знаят, че са носители на болестта и се лекуват. Ниската информираност на обществата, ниското ниво на диагностика и ниският приоритет, който правителствата по целия свят отдават на хепатит С, до скоро чертаеха твърде мрачна перспектива за справяне с болестта. В последните години медицината направи огромен скок и даде решението на проблема в лицето на новите безинтерферонови режими за хепатит С. На практика те лекуват болестта в до 97 % - 100 % от случаите, за по-кратко време, с по-малко странични ефекти. Преди безинтерфероновите терапии, страничните ефекти и ниският процент на излекуване правеха лечението на вируса огромно предизвикателство както за лекарите, така и за пациентите.
 
Светът вече има медицинското решение, но от тук насетне е нужна политическа воля и обществена ангажираност, за да достигнат новите терапии до нуждаещите се пациенти. Научната общност вече говори за заличаване на хепатит С от лицето на Земята и водещи учени твърдят, че при добра превенция и лечение на всички пациенти това може да се случи до 2030 г. Тези оптимистични прогнози контрастират на ситуацията в България, където около 110 000 души са болни от хепатит С, а на година се лекуват около 300 – 400 души. Не е нужно човек да е математик, за да си даде сметка, че с тези темпове, с които вървим, хепатит С още дълго ще е част от нашата, българска действителност.
 
Не можем да не признаем, че има и положителна тенденция – от март тази година и у нас Здравната каса заплаща лечението с безинтерферонови режими, макар и за момента за най-тежките пациенти – пациенти с напреднало чернодробно заболяване (стадии на фиброзата със сериозни придружаващи заболявания (онкологични, сърдечно-съдови), автоимунни или коинфектирани със СПИН.  Останалите пациенти в по-леки стадии или новооткрити просто ще чакат да се влошат. С нас се свързват всеки ден десетки хора, които споделят своите притеснения, че ще чакат твърде дълго и живеейки с вируса, могат да заразят техни близки. Има и млади жени, които са с хепатит С и искат да забременеят, но се страхуват, че могат да заразят децата си. Какво да отговорим на тези жени – да чакат 5-10 години докато се влошат, тогава да се лекуват и чак тогава, когато може би ще са вече на една напреднала детеродна възраст, за забременеят ли?
За момента у нас ще се лекуват ограничен брой пациенти и аргументът на Касата са високите цени на новите терапии, макар че те са напълно сравними и с до скоро реимбурсираните комбинирани режими за хепатит С. Факт е, че цените трябва да паднат, но колкото повече пациенти се лекуват, толкова повече компаниите производителки ще са склонни да дават големи отстъпки. И тук въпросът не са само цените, а дали държавата има интерес да открива и лекува пациентите с хепатит С. Както се вижда май няма. И май за държавата е по-добре да се оставят хората да живеят „тихо“ с болестта, която бавно поразява и много други органи, а не да се излекуват и да водят пълноценен живот.
 
И докато светът говори за елиминиране на вируса на хепатит С, ние в България още нямаме Национален хепатитен план (а такъв беше подготвен от неправителствени организации и експерти още преди 5 години), няма заделени държавни средства за профилактични изследвания и диагностика и няма обществени кампании за информираност, финансирани от здравните институции.
Ние вярваме, че дори и без политическа воля и ангажираност към проблема, заедно можем да постигнем много, когато ние, пациентите и обществото сме активни и се борим за правата си, когато заставаме с лицата си и разкриваме историите си и не се срамуваме и страхуваме от болестта си.
 
От вас зависи в коя посока ще поеме животът ви. Присъединете се към нас на www.hepatitis-bg.com или споделете своята история на www.hepatitistory.com