СЗО приветства Египет за напредъка при елиминиране на хепатит С

Снимка
хепатит с лечение

 

Египет стана първата страна, постигнала „златно ниво“ по пътя към елиминиране на хепатит С според препоръките на СЗО. Това означава, че държавата е изпълнила програмните цели за намаляване броя на новите случаи и смъртността като част от плана за елиминация преди 2030 г.

 

Пътят на Египет, от една от най-високите нива на инфекция с хепатит С в света до това да постигне елиминация за по-малко от 10 години, е нищо друго освен изумително“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Египет е пример за света какво може да се постигне с модерни подходи и политически ангажимент на най-високо ниво за спасяване на животи. Успехът на Египет трябва да ни даде надежда и мотивация да премахнем хепатит С навсякъде.

 

СЗО отбелязва с признателност продължаващия ангажимент на Министерството на здравеопазването и населението да поддържа стабилни услуги за скрининг, грижи и лечение за хора с HCV. Откакто Египет стартира своята национална кампания – известна като „100 милиона здравословни живота“ – тя доведе до тестване на над 60 милиона души и лечение на повече от 4 милиона души. И по този начин Египет намали честотата на новите инфекции от 300 на 100 000 през 2014 г. до 9 на 100 000 през 2022 г. Това е много близо до крайната цел за елиминиране на хепатит С от по-малко от 5 на 100 000 нови случая на година. „Египет е вдъхновение за много други страни, които работят за елиминирането на хепатит C, хепатит B или предаването на хепатит B от майка на дете. Подобни постижения са в обсега на много страни, ако последват примера на Египет – и използват наличните инструменти и гарантиране на политически ангажимент“, каза д-р Мег Дохърти, директор на глобалните програми за ХИВ, хепатит и СПИ на СЗО. „Въпреки това не можем да бъдем самодоволни, тъй като работата за Египет и други страни не е приключила; те са постигнали статут на златно ниво по пътя към елиминиране на хепатит С, но ще трябва да продължат да поддържат и да увеличат усилията си, за да достигнат финала за пълно елиминиране до 2023 г. СЗО ще бъде с Египет на всяка стъпка от пътя."

 

СЗО публикува своята втора и актуализирана версия на Ръководството за елиминиране на вирусен хепатит. Чрез процеса на валидиране СЗО и нейните партньори продължават да предоставят подкрепа на страните за укрепване на капацитета на здравната система и услуги, насочени към пациентите, които зачитат и защитават човешките права на хората, живеещи с вирусен хепатит, и осигуряват  ангажиране на общностите в националните, регионални и глобални активности.

 

Източник: https://www.who.int/news/item/09-10-2023-who-commends-egypt-for-its-progress-on-the-path-to-eliminate-hepatitis-c

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.