СЗО утвърди План за елиминиране на вирусните хепатити в Европа, у нас съвременното лечение на хепапит С все още остава трудно достъпно

Хирургичните интервенции и денталното лечениес също крият риск от инфектиране с вируса на хепатит С, но тази опасност се пренебрегва
 
Хепатит С е една от най-опасните и смъртоносни инфекции с ясен вирусен причинител. Пробивите, които направи медицината през последните години обаче могат коренно да променят ситуацията и заболяването да бъде изкоренено с обединени и целенасочени усилия. За да се постигне това обаче, е необходимо да не бъдат подценявани рисковете, свързани с болничен престой, хирургична опeрация и зъболечение. Този извод прозвуча по време на дискусиите в рамките на Академията за здравна журналистика, която се проведе през 28-29 май във Велинград. Мисията на този формат бе да обедини лекари, пациенти и медии в общ диалог по важни здравни теми с голяма социална значимост. Организатори на проявата бяха Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ с подкрепата на Асоциацията за развитие на медицинската общност.
Хепатит С  - едно от най-опасните вирусни заболявания на черния дроб бе във фокуса на презентациите на водещи наши специалисти – проф. Георги Момеков, председател на Научното дружество по фармация и проф. Крум Кацаров, ръководител на клиника във ВМА.
В България няма точна статистика за броя на заразените с вируса на хепатит С, нито регистър, но според специалистите по заболявания на черния дроб тези хора са над 110 хиляди души. По данни на СЗО, всяка година у нас от хепатит С умират 841 души. По-голямата част от тях не знаят за състоянието си, защото  в началото болестта протича безсимптомно или с нетипични симптоми, сочат наблюденията на медиците.
Проблем за страната ни остава ниското ниво на информираност и изключително ниският процент на хора, които профилактично се изследват за хепатт. Това също  са немаловажни причини за ситуацията, посочиха участниците в дискусията. Има и още една крайно опасна заблуда - че единствените групи в риск са употребяващите наркотици и мъжете, практикуващи секс с мъже ––(МСМ), подчерта Силвана Лесидренска, представител на Сдружение „ХепАктив“. Категорично тази представа трябва да бъде променена колкото може по-скоро, защото наблюденията доказват, че в много случаи инфектирането е настъпило не при хора от групи с такова поведение, а след оперативна интервенция, след зъболечение или след посещение в студио за татуировки или пиърсинг.
Станимир Хасърджиев от „Хепасист“ представи Плана за действие на СЗО за елиминиране на вирусните хепатити като заплаха за общественото здраве до 2030 г. Първоначалната цел до 2020 г. е постигането на 10% намаляване смъртността поради всички видове хепапит и 10% намаляване на разпространението на хепатит С инфекцията. Към момента се знае, че 1 от всеки 50 европейци е заразен с вируса на хепатит С, а всеки ден в Европа от усложненията на заболяването загиват 400 души. И ако Световната здравна организация вече призовава за активна и целенасочена последователност от действия, които да доведат до изкореняване на инфекцията от лицето на планетата, у нас има листа на чакащи за съвременното дефинитивно и безопасно лечение на хепатит С с най-новото поколение безинтерферонови лекарство. Независимо, че те са одобрени за приложение у нас, едва 20 пациенти с тежка форма на болестта реално получават тази терапия, а нуждаещите се са много повече.   
 
Медиите по темата:
110 000 българи поразени от тихия убиец хепатит С:
Болните крият, за да не изгубят работата си:
Цял град болен от хепатит С:
Иновативна терапия лекува хепатит С: