Усилията за ваксиниране срещу хепатит А могат да намалят разпространението

Снимка
хепатит А, ваксиниране, бездомни
Photo by Ev on Unsplash

Усилията за ваксиниране са довели до намаляване на засегнатите от хепатит А области и този напредък трябва да бъде насърчаван да продължи, според Седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Изследователи от CDC анализираха данни от около 33 отговарящи на условията държави, засегнати от огнище на хепатит А, за да характеризират демографските данни, рисковите фактори и клиничните резултати между 2016 г. и 2020 г. От въвеждането на ваксината срещу хепатит А през 1996 г. нивата на инфекция в САЩ са намалели с около 97 процента до 2015 г., твърдят авторите на изследването. Те обаче отбелязаха огнища, докладвани в 37 щата, което представлява около 44 650 случая, 27 250 хоспитализации и 415 смъртни случая. Много от тези инфекции са възникнали сред хора, които са съобщили за инжекционна или неинжекционна употреба на наркотици или които са били бездомни, отбелязват също авторите на изследването.

От заразените хора 56% съобщават за употреба на наркотици, 14% съобщават, че са останали без дом, 12% съобщават за скорошно лишаване от свобода и 3 процента съобщават за скорошно международно пътуване, установяват авторите на изследването. Те също така отбелязаха, че 5% от мъжете с инфекция с хепатит А се идентифицират като мъже, които правят секс с мъже. Освен това те установиха, че 61% от хората с хепатит А са хоспитализирани и има 380 смъртни случая, свързани с епидемия, или около 1 процент.

По-голямата част от случаите на хепатит А са сред мъже (62%) и бели индивиди (81%), казват авторите на изследването. Повечето от случаите са сред тези на възраст от 30 до 49 години, а средната възраст е 38 години, съобщават авторите на изследването.

Минали или настоящи инфекции с вируса на хепатит В и хепатит С са открити съответно при 5 и 30 процента от пациентите с тези данни.

Авторите на изследването пишат, че ваксинацията е най-ефективният метод за предотвратяване и контролиране на епидемии от хепатит А, което доведе до препоръката на Консултативния комитет по имунизационни практики (ACIP) през 2019 г. тези, които са останали бездомни, да бъдат ваксинирани, както и засилване на препоръките за ваксинация за употребяващите наркотици. Оттогава броят на щатите с огнища е намалял от 37 на 13, отбелязват авторите на изследването.

„Необходимо е по-голямо покритие на ваксинирането срещу хепатит А, особено чрез прилагане на успешни, нетрадиционни стратегии за ваксиниране сред непропорционално засегнатите популации, за да продължи напредъкът в спирането на настоящите огнища и предотвратяването на подобни огнища в бъдеще“, пишат авторите на изследването.

През 2017 г. CDC стартира широкомащабен, мултидисциплинарен отговор за насърчаване на ваксинирането срещу хепатит А в непропорционално засегнатите общности, включително хостване на сателитни клиники за ваксиниране (включително в поправителни заведения, заведения за лечение на употреба на вещества, програми за услуги за спринцовки и приюти за бездомни) и разширяване обхвата на медицинските специалисти, на които е разрешено да прилагат ваксините. Авторите на изследването описват също така как CDC си партнира с дългогодишни организации, които са имали връзки с хора, изложени на риск от хепатит А, за да преодолеят бариерите пред ваксинацията като недоверие, стигма и колебание относно ваксината. Тези програми за обхват са допринесли за това 24 щата да обявят огнищата си за приключили и да намалят броя на случаите в останалите 13 щата, пишат авторите на изследването.

„Повишено покритие на ваксинацията срещу хепатит А чрез прилагане на нетрадиционни стратегии за ваксиниране за достигане до непропорционално засегнатите популации, заедно с подобрена универсална и наваксваща ваксинация в детска възраст, ще бъде необходимо да се отговори на настоящите огнища на хепатит А и да се предотвратят подобни огнища в бъдеще,“ заключиха авторите на изследването. „Непрекъснатите подобрения във ваксинационната инфраструктура, информационните системи за имунизация и образованието и разпространението са изключително необходими за изграждане на доверие във ваксините и подобряване на доставянето на ваксини в нетрадиционни условия.“

 

Източник: https://www.contagionlive.com/view/turkish-hepatitis-a-vaccination-program-works-but-migration-complicates-impact

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.