В по-висок риск ли са хората с хронични чернодробни заболявания от развитие на тежки симптоми на COVID-19?

Снимка
COVID-19_1

 

Все още не е напълно ясно дали хората с хронично чернодробно заболяване са в по-висок риск от тежко преболедуване.

Мета-анализът на първите 53,000 случая на COVID-19, докладвани в Китай, публикуван в над 30 изследвания от януари насам, разглежда наличието на съпътстващи заболявания на хора, приети в болница с COVID-19, както и демографски фактори и лабораторни маркери като чернодробни ензими.

Мета-анализът потвърждава, че хроничните бъбречни заболявания, сърдечносъдовите заболявания и хроничните обструктивни белодробни заболявания се свързват с повишен риск от тежко протичане на заболяването.

Мета-анализът не открива връзка между хроничните чернодробни заболявания и повишен риск от тежко протичане на COVID-19; 0.8% от тежките случаи и 1.6% от леките форми на болестта в Китай са имали хронично чернодробно заболяване, което е незначителна статистическа разлика. 

Мета-анализът също така открива, че повишените чернодробни ензими (АСАТ или АЛАТ) са по-често срещани при тежките случаи по време на диагностицирането.

Това са предварителни данни, повече информация е събрана от регистрираните случаи на COVID-19 при пациенти с хронични чернодробни заболявания в Европа и Северна Америка.

В публикация в The BMJ, изследователи от университета в Бирмингам предупреждават, че тези ранни резултати трябва да се разглеждат с повишено внимание. Те обръщат внимание на това, че в Китай голяма част от хроничните заболявания остават недиагностицирани, събраните здравни данни са непълни, а анализът на рисковите фактори не е взел предвид възраст, пол и тютюнопушене.

Китайските изследователи от Националния клиничен център за Инфекциозни заболявания в Бейжинг също привличат вниманието върху непрецизираната информация за съществуващи чернодробни заболявания в изследванията за COVID-19. Те казват, че хроничните чернодробни заболявания засягат около 300 милиона човека в Китай, но по много различни причини, и влиянието на всяка една от тях върху COVID-19 следва да бъде “педантично оценен”.

 

Източник:: http://www.infohep.org/page/3548680/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.