Вертикалното предаване на хепатит С е по-често срещано от очакваното

Снимка
предаване на хеп С от майка на бебе
Photo by carolyn christine on Unsplash

Случаите на вертикално предаване на хепатит С са почти 25% по-често срещани, отколкото се смята по принцип. Това са резултатите от повторен анализ на данни от повече от 1700 деца, родени от инфектирани с вируса майки.

Проучването установява също така, че се подценява броят на случаите на спонтанно изчистване в първите 5 години след раждането.

Изследователите - Anthony E. Ades, PhD, MSc, преподавател в Bristol Population Health Science Institute към University of Bristol Medical School (Института за изучаване на общественото здраве към Медицинския колеж на Университета в Бристол) в Англия заедно с група колеги отбелязват, че „широко разпространеното“ схващане е, че рискът от вертикално предаване на HCV е между 5% и 6% сред жените с моноинфекция, и че 25% до 40% от децата изчистват инфекцията спонтанно в рамките на 5 години.

Проблемът с тези проценти е, че методите за изчисление са променливи и слабо докладвани, казва Ades.

Ades и колегите му имат по-ранно публикувано изследване, което оценява спонтанното изчистване на вертикално придобит HCV.

„Това, което мотивира и двете проучвания, беше нуждата да се определи времето на предаване на вируса от майката към детето, както и процентът на вертикално предаване“ казва Ades пред Healio. „Целта ни беше дадем информация за разработването на изпитвания на терапиите с директно-действащи антивирусни препарати по време на бременността, чрез които да се предотврати предаването на вируса към плода и новороденото.“

Ades и колегите му извършват повторен анализ на данните от 1,749 деца от три бъдещи изследвания, за да получат представа за процентите на вертикално предаване и изчистване на вируса в различни възрасти. Според проучването те използват процентите на изчистване, за да определят частта на неинфектирани деца, които са били заразени, а след това са изчистили инфекцията, преди да дадат отрицателен резултат на теста. След това учените са установили пропорцията на ранно вътреутробно предаване, късно вътреутробно предаване и предаване при раждането, като са използвали данни от пропорцията на положителни HCV RNA тестове до 3 дни от раждането.

Проучването показва, че вертикалното предаване е 7,2% (95% CI, 5,6-8,9) сред ХИВ-отрицателни майки и 12,1% (95% CI, 8,6-16,8) сред майки с коинфекция с хепатит С и ХИВ. Съответно процентите на изчистване на инфекцията до 5-тата година са 2,4% (95% CI, 1,1-4,1) и 4,1% (95% CI, 1,7-7,3).

Ades и колегите му определят, че 24,8% (95% CI, 12,1-15 40,8) от заразяванията са ранни вътреутробни, 66% (95% CI, 42,5-83,3) са късни вътреутробни и 9,3% (95% CI, 0,5-30,6) са по време на раждане.

Въз основа на данните те правят заключението, че процентите на вертикално предаване са приблизително с 24% повече от предишното схващане. В същото време обаче рискът от това инфекцията да продължи след 5-тата година е с около 38% по-малък.

Според Ades е препоръчително децата в риск от вертикално заразяване да бъдат тествани на 18-месечна възраст. Ако са позитивни, да се счита, че са заразени и да се проследяват до 3-годишна възраст и след това да се тестват с HCV RNA тест, за да се потвърди инфекцията. Ако все още са инфектирани, те следва да бъдат лекувани с ДДАС.

„Тези препоръки обаче трудно ще се приложат на практика. Дори в САЩ голяма част от изложените на риск деца не могат да бъдат проследени и много от заразените е вероятно да не бъдат лекувани,“ казва Ades и добавя, че в страни с по-малко ресурси тази препоръка едва ли ще бъде приложена на практика.

„Следователно разработването на интервенции по време на бременността и достъпът до ранна диагностика и лечение следва да са приоритетни“, казва той.

Той казва, че резултатите от проучването нямат „директно клинично приложение“, а поясняват обхвата на предаване и спонтанно изчистване на вируса и дават солидна основа за разработване на изпитвания на терапии по време на бременността, както и изпитвания за сравнение на ранни и отложени терапии, когато се появят такива за лечение на деца под 3-годишна възраст.

 

Източник: https://www.healio.com/news/infectious-disease/20220502/vertical-hepatitis-c-transmission-more-common-than-assumed-study-finds

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.