Вирусът на хепатит C причинява възпаление на мозъка, което води до увреждане на невроните

Дата: 15 октомври 2010
РЕЗЮМЕ: Вирусът на хепатит C (HCV) може да пробие(наруши) кръвно-мозъчната бариера и да зарази поддържащите клетки в мозъка, предизвиквайки възпалителни промени, които в крайна сметка водят до увреждане на невроните, според едно ново изследване, публикувано в онлайн списанието със свободен достъп PLoS One. Резултатите от това аутопсионно изследване може да помогне да бъде обяснено как НСV инфекцията причинява неврокогнитивни увреждания, включително лоша концентрация и проблеми с паметта, които обикновено наричаме “мозъчна мъгла.”  
Следва текстът на комюникето, издадено от Университета на Алберта, което описва резултатите от изследването.
 
Медицински изследователски екип от университета на Алберта открива, че вирусът на хепатит С уврежда мозъчните клетки
 
Едмънтън, Алберта, 7 октомври, 2010 г. - изследовател от университета на Алберта, специализиращ в областта на неврологичните инфекции е открил, че вирусът на хепатит С уврежда и възпалява мозъчните клетки, което води до неврологични проблеми за някои пациенти, живеещи с тази болест. До този момент никой не е успял да докаже това.

Едно скорошно канадско проучване показва, че 13 на сто от хората с хепатит С (хронично състояние, засягащо 300,000 канадци), имат също и неврологични проблеми. Друго изследване прави предположението, че вирусът на хепатит С може да проникне през кръвно-мозъчната бариера. Chris Power от Научноизследователската катедра по неврологични инфекции и имунитет към Факултета по медицина и стоматология на Канада, и неговият екип решили да се заемат с тази теория, като направили експерименти с човешки трупове.
 
"Видяхме вируса в мозъка на починал пациент, който е имал хепатит C," казва Powers, като отбелязва, че обикновено е много трудно за всякакъв тип вирус или инфекция да премине през кръвно-мозъчната бариера. Въз основа на това откритие учените са направили три нови и важни заключения. Вирусът на хепатит С е увредил онези неврони в мозъка, които отговарят за двигателните (моторните) функции, паметта и концентрацията. Вирусът е предизвикал също възпаление на мозъка, което е допринесло за увреждане на още повече неврони.  И на трето място, вирусът е прекъснал един естествен процес в мозъчните клетки, наречен автофагия, при който клетките се освобождават от нежеланите токсични протеини. По този начин в мозъчните клетки са се натрупали големи количества от тези токсични протеини,  което води до по-нататъшно увреждане на клетките на мозъка.
 
"От дълго време медицинската общност приема, че някои хора, които имат хепатит С, имат също и загуба на паметта и лоша концентрация, което инвалидизира тези пациенти," казва Power. "Сега имаме известно разбиране относно причината за тези неврологични симптоми, което може да доведе до разработване на бъдещи лечения за хората с хепатит C."
 "Това откритие има особено значение, тъй като за първи път някой потвърждава, че вирусът на хепатит С може да зарази и увреди мозъчните клетки."
 
Проучването, проведено от Power и екипът му, е финансирано чрез субсидия за новосъздаден екип (Emerging Team Grant), отпусната от канадските Институти за здравни изследвания (Canadian Institutes of Health Research). Той е работил в сътрудничество с Babita Agrawal и Jack Jhamandas, и двамата от университета на Алберта, и Chris Richardson от Dalhousie University в Halifax. Откритията на Power и екипа му бяха публикувани току-що в престижното списание Public Library of Science (PLoS) One.
 
Източник
R Maurier, University of Alberta. U of A medical research team discovers hepatitis C virus damages brain cells. Press release. October 7, 2010
 
 
Може да коментирате новината във Форума на ХепАктив.  
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C