Всички на възраст от 18 до 79 г. трябва да бъдат тествани за Хепатит С, гласи нова препоръка

Снимка
vacutainers

 

Атланта – В САЩ Специалният отряд за превенция вече препоръчва провеждането на скрининг за хепатит С за всички на възраст между 18 г. и 79 г. без да е известно дали имат чернодробно заболяване и без значение дали попадат в рискова група.

Тази обновена препоръка, публикувана в медицинското списание JAMA по-рано тази година, допълва препоръката на екипа от 2013 г., според която трябваше да бъде направен скрининг на хората, родени между 1945 г. и 1965 г., както и на тези с висок риск от инфекция.

„Хората с хепатит С не винаги усещат, че са болни и може да не знаят, че са инфектирани.“ Това заяви в съобщение председателят на специалния отряд, д-р Дъглас К. Оуенс, който е общ интернист и автор на препоръката.

„Скринингът е ключът към това рано да бъде установена инфекцията, когато е по-лесно да се лекува, като по този начин ще се помогне за намаляване на случаите на заболели и починали,“ казва Оуенс, който също е изследовател в Центъра за иновации към Здравната система на ветераните от Пало Алто.

Специалният отряд за превенция на САЩ възложи системен преглед на настоящите проучвания и доказателствен материал в областта на хепатит С (HCV), за да осъвремени своята препоръка. Въз основа на този преглед екипът установи, че от скрининговото тестване на голям брой възрастни и тийнейджъри ще има значителна полза, тъй като ранното откриване на инфекцията може да доведе до ранно прилагане на ефективни терапии и интервенции.

„Макар, че ще бъдат изследвани всички хора на възраст между 18 и 79 г., редица фактори повишават риска. Най-важният рисков фактор за инфекция с HCV е минала или настояща употреба на наркотици. В САЩ последните случаи на HCV са предимно при млади хора, които инжектират наркотици,“ се твърди в новите препоръки на специалния отряд.

„Лечението на хепатит С продължава да се развива като това води до повече ползи и намалени вреди в сравнение с времето, когато Специалният отряд за превенции последно преглежда данните,“ се казва в препоръката. „В резултат на това екипът заключава, че като се разшири възрастовата граница за тестване отвъд тази, зададена в предишната препоръка, ще бъдат установени инфектирани пациенти на по-ранен етап на заболяването, като те ще могат да се възползват от лечение преди да са настъпили усложнения.“

Промяната идва в критичен момент – през последното десетилетие, най-бързият растеж на случаите на остър хепатит С се наблюдава сред млади хора на възраст между 20 г. и 39 г., които инжектират наркотици, пишат д-р Камила Греъм, инфекционист в Медицински център „Бет Израел“ и в Медицинския колеж на Харвард, и д-р Стейси Трускин, инфекционист в Пен Медисин, в своята редакционна статия, публикувана заедно с новите препоръки в изданието JAMA.

„Време е за преразглеждане на ефективните, но вече остарели препоръки за скрининг на хората от епохата на бейби бума, затова новите препоръки са добре дошли,“ казват те.

Те също така описват как скринингът е показал своята целесъобразност като се вземе предвид ефикасността на наличните терапии и намаляването на цените на лекарствата. Сега вече застрахователните компании ще предлагат реимбурсиране на тестовете в съответствие с новите препоръки.

През 2016 г. СЗО постави за цел елиминирането на вирусните хепатити В и С като сериозни обществени заплахи до 2030 г. В този случай елиминиране означава намаляване с 90% на новите инфекции и с 65% на смъртните случаи в сравнение със сценарий, при който интервенциите продължават на нивото от 2015 г.

„Изпълнението на целите на СЗО за намаляване на новите HCV инфекции и увеличаване на лечението ще бъде по-вероятно, ако повече общопрактикуващи лекари и специалисти по зависимостите се включат в значимите усилия да се прилага скрининг, терапия и да се достига вирологичен отговор,“ пишат Греъм и Трускин.

В отделна редакционна статия, публикувана в JAMA, д-р Дженифър Прайс и д-р Даниел Брандман от Медицинския колеж на Университета в Калифорния, Сан Франциско, пишат, че Съединените щати в момента не са в състояние да изпълнят тези цели на СЗО.

„Според една от оценките с настоящите нива на скрининг, лечение и нови инфекции с HCV, 62% от хората с хепатит С в САЩ ще знаят за инфекцията си до 2030 г., а 49% ще бъдат излекувани,“ пишат Прайс и Брандман.

„Ясно е, че намаляването на случаите на инфектиране ще изисква програми за намаляване на предаването по време на венозна употреба на наркотици, като например програми за обмяна на спринцовки и други подобни,“ пишат те. „Макар препоръките на Специалния отряд за скрининг да са стъпка напред в контрола на хепатит С в САЩ, ще бъдат необходими координирани и финансирани усилия, за да се подсигури реализирането на очакваните ползи.“

 

Източник: https://edition.cnn.com/2020/03/02/health/hepatitis-c-screening-recommendations-study/index.html

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.