Злоупотребата с алкохол по време на пандемията води до вълна от смъртоносни чернодробни заболявания

Снимка
 ross-sneddon-frwe374gwuu-unsplash.jpg
Photo by Ross Sneddon on Unsplash

 

След като пандемията изпрати хиляди възстановяващи се от алкохолна болест хора в релапс, болниците в САЩ отчитат драматичен ръст на свързаните с алкохол хоспитализации за алкохолен хепатит и чернодробна недостатъчност.

Свързаните с алкохолна болест чернодробни заболявания са нарастващ проблем и преди пандемията, с 15 милиона диагностицирани човека в САЩ, и с удвояване на хоспитализациите през последното десетилетие.

Но пандемията добави драматично към сметките. Въпреки че няма публикувани национални проучвания, приеманията с алкохолна болест в Keck Hospital of USC са се увеличили с 30% през 2020 сравнено с 2019, казва доктор Brian Lee, хепатолог по трансплантациите, който се занимава със състоянията на болните от алкохолна болест.

Специалисти към афилиираните болници към University of Michigan, Northwestern University, Harvard University и Mount Sinai Health System в Ню Йорк казват, че нивата на хоспитализации с алкохолна болест са скочили с до 50% от март.

Високите дози приеман алкохол водят до редица чернодробни заболявания заради токсични странични продукти, свързани с разграждането на етанола. В краткосрочен план, тези странични продукти провокират възпаление, което води до хепатит. В дългосрочен план те могат да доведат до образуването на мастна тъкан, както и на белези, характерни за цироза – която може да причини и чернодробен рак.

Тъй като метаболизмът на алкохола варира при различните хора, тези заболявания могат да се изявят дори след само няколко месеца сериозна употреба. При някои хора употребата може да продължи дълго време без странични ефекти, при други може да доведе до сериозни имунни реакции, които да ги вкарат в болница.

Водещите специалисти по чернодробни заболявания и психиатрите вярват, че изолацията, безработицата и усещането за безнадеждност, свързани с COVID-19, са двигателите зад увеличаването на случаите.  

Имаше огромен приток на хора,” казва д-р Haripriya Maddur, хепатолог в Northwestern Medicine. Много от нейните пациенти са “били напълно ок” преди пандемията, избягвайки релапс с години. Но в резултат на стреса от пандемията “изведнъж се озовават отново в болница,” казва тя.

Средната възраст на хоспитализирани пациенти в институции с алкохолна болест е паднала. Тенденцията за увеличаване на проблема сред хора под 40 години “се забелязва от години,” казва д-р Raymond Chung, хепатолог в Harvard University и президент на American Assn. for the Study of Liver Disease. “Но това, което виждаме в момента, е наистина драматично.”

Maddur лекува и млади хора, хоспитализирани с типичните за болестта жълтеница и раздуване на корема – модел, който тя отдава на пандемичното засилване на икономическите проблеми, с които трябва да се справят хората. 

В същото време, когато тези млади хора могат да навлязат на пазара на жилища или да създадат семейство, все по-трудно може да се намери начална заетост, особено в огромната, осакатена индустрия на хотелиерството.

“Те имат гърла за хранене и сметки за плащане, но не и работа,” казва тя, “и се обръщат към алкохола като последен останал механизъм за справяне.”

Жените може би страдат повече от алкохолната чернодробна болест по време на пандемията, защото те разграждат по-бавно алкохола от мъжете. По-ниските нива на ензима, отговорен за разграждане на етанола, води до по-високи нива на токсини в кръвта и съответно до по-широко увреждане на органите при жените, сравнено с мъже, които пият същите количества алкохол. (Федералните центрове за превенция и контрол на заболяванията препоръчват една или по-малко напитки на ден за жените, сравнено с 2 или по-малко при мъжете.)

В социален аспект, “стресът от пандемията се прицелва като че ли в жените,” казва д-р Jessica Mellinger, хепатолог към University of Michigan. По-ниските заплати, по-нестабилната работа и товарът на родителството често падат на женските рамене, казва тя.

“Ако имате всички тези допълнителни фактори на стрес, а цялата ви подкрепяща среда е изчезнала — и всичко, което е останало, е бутилката — това е средството, към което ще прибегнете,” казва Mellinger. “Но жена, която пие като мъж, се разболява по-бързо.”

В национален план, все повече възрастни се обръщат към бутилката по време на пандемията: изследване за нивата на консумация на алкохол от пролетта на 2020 е показало увеличение с 14%, сравнено със същия период на 2019; друго показва, че консуматорите на алкохол употребяват с 30% повече, сравнено с периода преди пандемията. Безработицата, изолацията, липсата на структура на деня и скуката са увеличили риска от повишена консумация на алкохол.

“Пандемията извади на светло нелесните ни отношения с алкохола,” казва д-р Timothy Fong, психиатър, занимаващ се със зависимостите към UCLA. “Ние го поканихме в домовете си като патерица и наш най-добър приятел.”

Тези релапси и хоспитализациите, които причиняват, могат да бъдат животозастрашаващи. Повече от 1 на 20 пациента със свързана с алкохол чернодробна недостатъчност умират, преди да напуснат болницата, а чернодробната недостатъчност е водещата причина за трансплантация.

Заболяването също така прави хората по-податливи на COVID-19: пациентите с чернодробни заболявания умират три пъти по-често от COVID-19, сравнено с тези без; а свързаните с алкохол чернодробни заболявания повишават риска от смърт от COVID-19.

Някои лекари като Maddur са притеснени, че стресовите фактори, водещи до увеличена консумация на алкохол, ще продължат и в бъдеще — дори след края на карантината.

“Мисля, че сме само в началото“ казва тя. “Карантината е едно нещо, но спадът на икономиката няма да се оправи скоро. ”

Други, като Lee, са по-големи оптимисти — макар и предпазливо.

“Ваксините са на път към аптеките, COVID-19 ще свърши, и нещата ще се върнат към нормалното,” казва той. “Но истинският въпрос е дали здравните институции ще решат да направят нещо, за да се справим с алкохолната чернодробна болест.“

“Защото в момента хората просто се борят да се справят ден за ден.”

 

Източник: https://www.latimes.com/california/story/2021-02-08/alcohol-abuse-pandemic-hospitals-liver-disease

 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.