Как да разчетем изследванията си за хепатит С?

Снимка
 national-cancer-institute-9k4fglw6efq-unsplash.jpg

Тук ще намерите информация как да интерпретирате резултатите си от изследванията за хепатит С. Ако резултатът Ви е положителен, трябва да се насочите към някоя от специализираните клиники за лечение на хепатити, където ще Ви направят всички необходими изследвания и ще назначат адекватно лечение.

Ако имате въпроси, може да се свържете с нашия консултант по вирусен хепатит, който ще Ви окаже нужната подкрепа и съдействие.

РезултатИнтерпретацияДопълнителни действия
anti-HCV отрицателенНе са засечени антитела на хепатит С в кръвта1. Не сте били изложени на вируса на хепатит С. 2. Ако имате подозрения за евентуално скорошно инфектиране, направете изследване за вирусен товар HCV RNA (трябва да са минали поне 7 дни от датата на контакта).
anti-HCV положителен1. Настояща инфекция с вируса 2. Отминала инфекцияНаправете изследване за вирусен товар HCV RNA, за да се установи със сигурност дали се касае за настояща инфекция или е настъпило излекуване, при което са останали антителата като белег за среща с вируса.
anti-HCV положителен, HCV RNA положителенНастояща инфекция с вируса на хепатит СНасочете се към гастроентеролог от специализираните клиники за лечение на хепатити.
anti-HCV положителен, HCV RNA отрицателенОтминала инфекцияВъв Вашата кръв не се засича вирусът на хепатит С, т.е. инфекцията е успешно излекувана. ВАЖНО: Не сте защитени от ново инфектиране, тъй като антителата нямат протективен ефект.