Черния дроб

Черен дроб 
Черният дроб е най-големият орган във вашето тяло. Той е червеникаво-кафяв на цвят и с размер на футболна топка. Най-невероятното нещо за черния дроб е, че ако някой отстрани половината от черния дроб, то за няколко седмици той ще израсте отново!
 
Черният дроб е много важен орган, тъй като филтрира всичко, което ядете и пиете - даже и нещата по кожата ви. Проблемът е, че алкохолът, наркотиците, купувани на улицата, тютюнопушенето, токсичните изпарения, някои билки и даже обикновени лекарства, купувани без лекарска рецепта, могат да увредят черния ви дроб.
 
При някои хора с хроничен хепатит В черният дроб може да бъде увреден до такава степен, че да не е в състояние да функционира много добре. Хепатит В може да доведе и до тумори и рак на черния дроб.
 
 

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ ЗДРАВ:

 
  •  Да стоим настрана от токсични изпарения или течности;
 
  • Да спрем или намалим консумацията на алкохол и вземането на наркотици от улицата. Ако не можете да спрете - консултирайте се с лекаря си за помощ.
 
  • Уверете се, че сте ваксинирани срещу хепатит А, за да предпазите черния си дроб от заразата. Освен това избягвайте сурови или полусурови черупчести мекотели.
 
  • Информирайте своя лекар за всички лекарства и билки, които приемате, даже и ако става въпрос за болкоуспокояващо лекарство без рецепта. Някои от тези болкоуспокояващи могат да бъдат вредни за черния дроб.
 
  • Яжте здравословна и добре балансирана храна и пийте много вода.
 
Повече по темата може да прочетете в статията Устройство и функции на черния дроб
 
Източник: The Liver   

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C