Какво е “е” антиген (HbeAg)?

За да се установи как се развива при вас инфекцията на хепатит В ще ви бъде взета кръвна проба, която ще бъде изследвана за антигени - протеини, съставляващи вируса на хепатит В (НВV). Освен това лекарят ви ще търси и антитела - клетки, които имунната ви система създава за борба с всеки антиген на хепатит В.
 

Ако тестът ви за “е” антитяло е положителен, но продължавате да имате завишени нива на ALT и висок вирусен товар (HBV DNA), може би имате НBeAg-отрицателен хепатит В. 

Лекарят ще прояви специален интерес към “е” антигена (наричан HBeAg). Когато имате “е” антиген това означава, че НВV се мултиплицира (размножава) в черния ви дроб. При мултиплицирането си НВV също произвежда “е” антиген. Означава, също така, че имате много НВV в кръвта и секрециите, така че трябва да вземете мерки да предпазите околните от заразяване.
 
Когато имате “е” антиген черният дроб се уврежда от размножаването на НВV в него. Децата с хепатит В често дават положителен тест за HBeAg, тъй като имунната им система все още не е “забелязала” или започнала да се бори с вируса на хепатит В.
 
Цел на повечето медикаментозни терапии е да накара организма ви да произвежда “е” антитяло. Наличието на “е” антитела обикновено означава, че имате по-малко НВV, които увреждат черния ви дроб.
 
Някои възрастни имат НВV, който може да се размножава без “е” антиген. Този вид инфекция се нарича HBeAg-отрицателен хепатит В. Някои хора с този вид инфекция може и да имат “е” антитяло и пак да имат много вируси на хепатит В в организма си.
 
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C