Кога да разкриете, че имате НВV инфекция?

Разкритието за инфекцията с хепатит В пред семейство, приятели, колеги и настоящи или бъдещи сексуални партньори може да предизвика голямо безпокойство. Има много рискове, много хора имат неправилни представи за хепатит В и как се предава и може да започнат да странят от вас след като научат, че сте заразени. Въпреки че има безопасна и ефикасна ваксина, много юноши и възрастни все още не са ваксинирани.
 
Ако детето ви току-що е диагностицирано с хепатит В, може да имате нужда да говорите за това с хората около вас, включително с приятели, учители, колеги. Но на този начален етап се постарайте да го споделите с възможно най-малко хора. На адрес www.hblist.org има групи за подкрепа, чиито членове са готови да изслушват и да споделят опита си по разкриването, както и имейл списък за информация и подкрепа при хепатит В.
 
Съобщаването на заразяване с хепатит В е лично решение, което всеки трябва внимателно да претегли. 
Не е необходимо да казвате на всеки, че сте заразен с вируса на хепатит В (НВV), освен ако не са изложени на риск от заразяване при експозиция на кръв и секреции. Например, на членовете на семейството и сексуалните партньори трябва да се каже и да бъдат подтикнати да си направят тест за НВV и да се имунизират.
 
Ако ще се захващате с медицинска кариера, което потенциално би изложило пациентите ви на контакт с кръвта ви (чрез игли или при хирургична намеса), тогава трябва да съобщите на началника си. Но ако няма опасност от експозиция на кръв при изпълнение на задълженията ви, то според федералните закони не е необходимо или задължително да правите такова разкритие.
 
Как стандартните предпазни мерки защитават тайната ви
 
Дирекцията за безопасност и здраве при работа (OSHA) и CDC (Центровете за контрол на заболяванията) изисква от учителите, персонала в детските градини и редица други работодатели да използват стандартни предпазни мерки за всеки ученик или работещ, независимо от статуса им по отношение някое инфекциозно заболяване. Това повсеместно разпореждане съществува защото много хора, заразени с хепатит В или С или ХИВ не знаят, че са заразени. Ето защо OSHA изисква всяко лице с евентуален контакт с кръв или секреции да бъде обучено за стандартните предпазни мерки и да предполага, че кръвта на всеки е заразна.
 
Поради това изискване родителите не са длъжни да съобщават на учителите в училище и персонала в детските градини, че детето им е заразено с вирусен хепатит, а работещите не са задължени да информират работодателя си. Всъщност Законът за защита на американците с увреждания (ADA) забранява на работодателите да питат бъдещите или настоящи работещи за инфекциозни заболявания, освен ако инфекцията може да се предаде по време на нормалните работни дейности. 
 
Разкриване в местоработата
 
Ако заболяването от хепатит В ви пречи в работата, особено ако сте на терапия и трябва да излизате от работа или да ползвате намалено работно време, може би трябва да говорите с началника си или лицето, отговарящо за човешки ресурси. Запомнете, че не можете да бъдете уволнен защото имате хепатит В. Законът (ADA) изисква от работодателите с петнадесет или повече служители да направят разумни промени /улеснения/, за да ви осигурят свободно време, ако ви е необходимо. Тук е важна думата “разумни” и улесненията не трябва да причиняват прекалени затруднения на работодателя. Тези улеснения могат да включват прекъсвания (почивки) за посещение при лекаря, осигуряване на допълнителен неплатен отпуск или преструктуриране на работата и осигуряване на гъвкаво работно време.
 
При вземането на решение за разкриване на инфекцията на в местоработата трябва да имате предвид и някои изтънчени форми на дискриминация. Например, да бъдат пропуснати при повишение лица с хепатит В защото се счита, че са хронично уморени. Друг потенциален проблем е дискриминация от страна на колеги защото се страхуват от експозиция на хепатит В.
 
Ето някои въпроси, които трябва да си зададете когато вземате решение дали да кажете в работата си, че сте инфектиран с НВV:
§        Как би се отразило това на ежедневното ви обкръжение?
§        Как би се отразило при бъдещи повишения?
§        Как би повлияло на отношенията ви с колегите?
§        Налага ли се да правите такова разкритие?
 
Работещите, които считат, че направените улеснения не са достатъчни, или че са подложени на дискриминация, могат да се обадят на телефон 1-800-949-4232 за повече информация. Много от щатите имат закони за граждански права, които дават по-широка защита от ADA. За повече информация контактувайте с местната социална служба.
 
Споделяне с приятели или членове на семейството
 
Да кажете за хепатит В на членове на семейството е важно, но може да се окаже трудно, ако не е обмислено добре. Най-напред трябва да вземете незабавно мерки за защита на членовете на домакинството от заразяване с НВV, включително като практикувате безопасен секс, прилагате стандартните предпазни мерки и се уверите, че членовете на семейството и домакинството се изследват за и ваксинират срещу НВV.
 
Също така трябва да сте емоционално подготвен и да разполагате с достатъчно факти преди да съобщите за състоянието си. Нуждата от емоционална подкрепа и потенциалните рискове от разкриване на заболяването налагат да споделите най-напред със съпруг/съпруга и други важни за вас хора.  Въпреки това трябва да сте внимателни и да обмислите предварително нещата, тъй като това съобщение е травматично изживяване и за двете страни. Любимият човек или член на семейството също може да го преживее болезнено и да има нужда от емоционална поддръжка, която вие, като току-що диагностициран, не можете да им дадете.
 
Ето някои въпроси над които да помислите преди да споделите:
  • Разполагате ли с достатъчно факти, за да отговорите на основните им въпроси?
  • Защо споделяте?
  • Кое е най-лошото нещо, което може да се случи? А най-доброто?
  • Готов ли сте да поемете емоционалното натоварване, което може да се получи?
  • Как е реагирал този човек при предишни сериозни разкрития?
  • Заслужават ли доверието ви?
  • Има ли някой, на когото се доверявате и който да присъства докато споделяте?
  • Кое е по-трудно: да разкажете на този човек или да запазите тайната си?
 
Споделянето на страховете и чувството за подкрепа могат да се окажат изключително важни. Подготвянето с факти за хепатит В и ползването на образователни материали ще ви бъдат от помощ.
 
Кога да съобщим
 
Внимателно обмислете дали да кажете на приятели и лица, които не са членове на семейството. Много хора казват, че съжаляват че са споделили с толкова много хора за инфекцията след диагностицирането си и съветват да не разкривате пред приятелите и семейството за вашето или на детето ви заразяване, освен ако не съществува реален риск от експозиция на НВV.
 
Споделяне с настоящи/бъдещи сексуални партньори
 
Важно е хората, с които имате емоционална и физическа връзка, да знаят за диагнозата ви. Може би се опасявате, че той/тя няма да искат да бъдат повече с вас или пък ще се сърдят, че не сте им казали. Трудно е да се предвиди как ще реагира даден човек, но след като сте се доверили достатъчно за да бъдете с него/нея, то трябва да му/й доверите и истината. Ако човекът реагира негативно, то поне с честността си ще сте запазили вашето и неговото/нейното здраве.
 
Да лъжеш близък човек може да е тягостно и изтощително. Ако лицето приеме диагнозата и продължите връзката, ще почувствате вероятно облекчение и още по-голяма близост с него/нея. А освен това и взаимната отговорност за предпазването и на двамата прави нещата по-лесни. 
 
Събирането на смелост изисква усилия затова се упражнявайте предварително как ще направите разкритието. Бихте могли да кажете нещо такова: “Много ми е трудно да го направя, но преди връзката ни да продължи има нещо, което трябва да знаеш за мен. Имам хепатит В и полагам много усилия да бъдат здрав. Казвам ти защото искам и ти да останеш здрав/а.”
 
Лицето може да има много въпроси за това как сте се заразили, как се предава и лекува НВV  и на кого сте казали. Дайте отговорите, които смятате за достатъчни. Не е нужно да казвате повече отколкото искате. Добра идея е да разкажете как можете и не можете да предадете НВV. Дайте на партньора си време и бъдете готов за допълнителни разговори.
 
Разкажете за своите чувства и колко сте се страхували да споделите тази информация. Нека и човекът до вас да се опита да разбере какво преживявате. Ако не искате той/тя да каже на другите за вашата диагноза, напомнете че сте оказали доверие, споделяйки тази информация с него/нея.
 
Ако за партньора ви има риск от хепатит В поради предишната ви сексуална практика, би трябвало да го/я насърчите да се изследва. Ако никога не е бил/а имунизиран/а срещу хепатит В, то трябва незабавно да се ваксинира. Ако започнете или продължите сексуални контакти, трябва да обсъдите и вземете подходящи предпазни мерки срещу заразяване. Такова подробно планиране на секса може да ви изглежда странно и да се чувствате неловко да обсъждате предварително употреба на презерватив и имунизиране, но не забравяйте, че така защитавате както вашето, така и на партньора си здраве.
 
Ако ви е страх, че партньорът ви ще реагира на разкритието с раздразнение, ако тай/тя преди това са прибягвали до насилие, то трябва да бъдете придружавани от някой, който за ви защити при разкритието или поне да го направите на публично място. Да разкажете по телефона също е една възможност да дадете възможност на човека отсреща да “смели” информацията преди да се срещнете лице в лице.
 
Особено е трудно ако се установи, че вие сте предали хепатит В на партньора или детето си. Трябва да направите всичко възможно това да не се случва. Ако това се случи, обаче, ви предстоят тежки времена. Може да изпитате вина и шок - съвсем нормални чувства при тази ситуация. Най-добре е да потърсите помощ от психолог, който да помогне на вас и партньора ви да се преборите с чувствата си и да вземете мерки за подходящо лечение.
 
Отричане
Отричането е важен психологически механизъм, който има добри и лоши страни. Това може да позволи на хората постепенно да приемат диагнозата си за НВV. Когато настъпи подходящия момент, те ще имат готовност да приемат действителността и да разкрият че имат НВV пред семейство, приятели и бизнес партньори. Същевременно, обаче, отричането може да попречи на някои хора да потърсят своевременно медицинска помощ и да направят промени в начина си на живот, за да останат здрави.
 
Заключение
Съобщаването за хепатит В е лично решение, което всеки трябва внимателно да прецени. Грижата и подкрепата от приятели и любими хора може да бъде от голяма полза да се научите да живеете с инфекцията. Обаче ненужното, прибързано и зле обмислено разкриване може да причини настоящи или бъдещи проблеми.
 
Точната и достоверна информация за хепатит В е важен инструмент при разкритието. Добре би било преди да вземете някакви решения да обсъдите ползите и трудностите от разкритието с терапевт и/или други хора, които живеят с хепатит В
 
Запомнете, че не се налага да казвате на никого преди да сте готови за това, стига да няма риск от заразяване на другите. А ако сте родител на заразено дете помнете, че почти всяко едно дете е имунизирано срещу хепатит В и всеки учител или детегледачка трябва да използва стандартни предпазни мерки при всяко дете.
 
Може да коментирате темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1886.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C