Сексът и хепатит В

Всеки 12-ти човек в света е заразен с вируса на хепатит В. Много голяма част от заразените са получили този вирус чрез полови контакти. Вирусът на хепатит В (HBV) основно се намира в кръвта, в по-малки количества той се открива в спермата, във вагиналния секрет и менструалната кръв. Хепатит В може да се предаде при всякакъв вид секс, включвайки орален, анален и вагинален. Въпреки това, че съществува ваксина, която надеждно и ефективно защитава от хепатит В, количеството на случаите на заразяване остава висок.
По оценка на центъра за контрол и профилактика на болестта, от 1,25 милиона хора, живеещи с хроничен хепатит В, 417 000 са се заразили чрез полов контакт. 
 
За предотвратяване на предаването на хепатит В чрез секс, използвайте задължително презервативи при всякакъв вид секс.
Сменяйте презервативите между аналния, вагиналния или оралния секс, даже и при липса на еякулация.
Най-добрата защита срещу хепатит В за Вас и партньора Ви е ваксината и безопасния секс.
 
Сексът и хепатит В – Какво трябва да запомним?
 
  • Вирусът на хепатит В (HBV) може да се предава при орален, вагинален и анален сексуален контакт или при попадане на инфектирана течност в организма през устата, носа или очите.
  • Съвместно използване на предмети за лична хигиена, такива като самобръсначки, четки за зъби, пила за нокти могат да доведат до заразяване.
  • HBV се предава значително по-лесно от вируса на хепатит С или вируса на СПИН, защото концентрацията му в телесните течности е значително по-голяма.
  • Вирусът на хепатит В може да съществува в сухата кръв до няколко дни.
  • Винаги трябва да практикувате безопасен секс. Вие или Ващия партньор може да се окажете един от 10%-те процента, при които ваксината срещу хепатит В не е била ефективна. Освен това, безопасният секс Ви дава надеждна защита и срещу хепатит А, С и СПИН. 
 
Източник: Sex and Hepatitis B