Управление на страничните ефекти при лечение на хепатит В

НВV: Ръководене на лечението
 
Странични ефекти 
Много хора, лекувани с пегилиран интерферон (Pegasys) за укрепване на имунната им система или с антивирусни препарати за спиране възпроизвеждането на вируса на хепатит В (НВV), съобщават за странични ефекти. 
Често тези странични ефекти трудно могат да бъдат различени от умората, стомашното неразположение и други симптоми, които хронично заразените с НВV лица могат да чувстват. 

Когато хората приемат антивирусен препарат, някои от тях съобщават за незабавно подобряване на състоянието им и прилив на енергия с намаляване броя на НВV, които се репликират в черния им дроб. В редки случаи, антивирусният препарат може да причини стомашни болки, разстройство, слабост и болка в мускулите, бъбречни проблеми, главоболие, умора и втрисане.

Важно е да се помни, обаче, че страничните ефекти са различни при различните хора. Всеки чувства някакви странични ефекти, но малко са тези, които претърпяват сериозни или животозастрашаващи странични ефекти.

Интерферонът, обаче, може да предизвика много интересни странични ефекти. При много деца и някои възрастни страничните ефекти са минимални, но някои хора изпитват силна умора и умерена до тежка депресия. За щастие съществуват медикаменти и други начини, които помагат да се контролират и сведат до минимум страничните ефекти. Преди започване на терапията е важно да се създаде добра система за подкрепа. Местни или онлайн групи за подкрепа, семейство и приятели могат да помогнат на пациентите да преминат през най-тежките моменти. При появата на умерени или тежки симптоми е важно, също така, незабавно да се влезе във връзка с лекуващия лекар. 
Ако се появят симптоми на депресия съществуват ефикасни медикаменти - антидепресанти, помагащи при такива симптоми.
 
Полезни съвети за пациенти, лекувани с интерферон:
 
*      Преди започване на терапията при възможност си осигурете помощ, простираща се от приготвянето на храната до чистене и гледане на децата, ако е необходимо. Може да е от полза и да си вземете една-две седмици отпуск когато започвате лечението. Ако от лечение се нуждае дете или тинейджър, опитайте да започнете лечението през лятото или по време на училищната ваканция.
 
*      Вземайте лекарството преди лягане; това може да помогне на пациентите да спят през най-тежката част от страничните ефекти, тъй като повечето от тях се проявяват в рамките на 4-6 часа след инжектирането.
 
*      За децата определете специална стая за инжектиране в която детето не играе, яде или спи редовно, като например стаята за гости. Памукът и спринцовката трябва да бъдат готови, а инжекцията да се постави възможно най-бързо, за да се намали страхът преди инжектиране.
 
*      Пийте много течности (без кофеин и алкохол) за облекчаване на страничните ефекти. Важно е да се пие вода или бистри плодови сокове (ябълка, червена боровинка или грозде) непосредствено преди и след самоинжектирането.
 
*      Някои взимат болкоуспокояващ медикамент в свободна продажба един час преди инжектиране с цел намаляване на страничните ефекти. Според други взимането на болкоуспокояващи 2-3 часа след инжекцията върши по-добра работа. 

Внимание: Алкохолът и ацетаминофен като Tylenol - съставка в редица медикаменти срещу простуда, които се продават без рецепта - взети заедно могат да причинят фулминантен хепатит и могат да доведат до чернодробна недостатъчност.

*      Често главоболието се облекчава с почивка, масаж или затопляне на тила.
 
*      Температурата може да се свали чрез обтриване с гъба, напоена с хладка вода (не използвайте гореща или студена вода).
 
*      Интерферонът може да предизвика сухота в устата, което може да доведе до развалени зъби и заболяване на венците.
 
*      Редовните прегледи при зъболекар и поддържането на добра хигиена на устата са особено важни.
 
Грипоподобни симптоми 
·        Използвайте болкоуспокояващи, препоръчани от лекар; пийте много бистри течности всеки ден; самоинжектирайте се преди лягане, за да “проспите” симптомите.
 
Възпаление на кожата 
·        Ако се появи възпаление на мястото на инжектиране, сменяйте местото и ползвайте кремове за локална повърхностна употреба.
·        Поддържайте ръцете си влажни с подходящи козметични средства и ако кожичките на ноктите се възпалят или кървят - употребявайте превръзки/пластири. Някои деца, които се страхуват, могат да си чоплят кожичките.
 
Умора 
  • ·        Почивайте колкото се може повече.
  • ·        Правете гимнастика /упражнения/ редовно и умерено.
  • ·        Променете работния или учебен график, ако е възможно. 
 
Раздразнителност, депресия, безпокойство 
·        При лицата, взимащи интерферон, могат да се появят безпокойство и депресия. Търсете помощ от групите за подкрепа, семейството и приятелите ако забележите прекалена сънливост, безпокойство или депресия у вас или членове на семейството, лекуващи се с интерферон. Опитайте с различни техники за релаксиране. Безпокойството може да се лекува с медикаменти, препоръчани от лекар; а депресията може да се лекува с антидепресанти. Може да отнеме няколко седмици, обаче, докато антидепресантите се натрупат в организма и намалят симптомите. Ако симптомите се влошат - потърсете професионална помощ.
 
Загуба на апетит 
·        Яжте редовно, на малки порции, даже и ако нямате апетит; третирайте храните като лекарство (те са нужни за доброто здраве); пийте бистри сокове в допълнение към водата; мийте зъбите често, за да премахнете металния вкус в устата.
 
Загуба на тегло 

·        Избирайте храни с високо съдържание на протеин и калории; за допълнително калории пийте бистри сокове в допълнение към водата; опитайте специални продукти за наддаване на тегло като хранителни добавки, консервирани храни, прахообразни разтворими закуски, висококалорични пудинги и т.н.; добавяйте допълнителни съставки за увеличаване на хранителната стойност.

Например:   Добавяйте мляко на прах към обикновеното мляко, млечните шейкове, супи, ястия, яйца, пюрета, зърнени закуски и пудинги; Намазвайте филийките хляб с фастъчено масло; Добавяйте сварени зърна боб или твърдо сварени яйца в супи, ястия и макаронени изделия, в които вече има сирене или месо; Разтопявайте кашкавал върху сандвичи, хамбургери, зеленчуци, ориз или юфка.
 
Гадене/повръщане 
·        По лекарска препоръка взимайте лекарство срещу гадене, продавано без рецепта; избягвайте храни или миризми от които ви се повръща; избягвайте ястия с много подправки, мазни или пържени храни; хапвайте на малки порции на всеки 2-3 часа; когато ви се повдига не пийте цитрусови сокове (портокал, ананас и грейпфрут), вместо това приемайте бистри сокове, слаб чай, напитки за спортисти; хранете се бавно и пийте на малки глътки; храната да е на стайна температура (нито студена, нито гореща); ако сутрин ви се повдига - хапнете няколко солени хрупкави бисквитки (крекери) още при събуждане и станете бавно от леглото.
 
Диария 
Диарията се среща по-често когато се взимат високи дози интерферон.
·        Попитайте лекуващия лекар за дозата; пробвайте медикаменти като Имодиум (Immodium) и насипни вещества като Metamucil и трици от индийски живовляк (Psyllium).
 
Сухота в устата / дентални грижи 
·        Посещавайте зъболекаря си преди, по време на и след терапията; пийте много вода или бистри сокове (избягвайте сода, кафе, чай); ползвайте изкуствена слюнка; редовно почиствайте зъбите си с четка и конци; изплаквайте устата след всяко хранене; ползвайте мека четка за зъби.
 
Обриви 
·        Овлажнявайте кожата ежедневно с лосиони в свободна продажба; използвайте лосиони на база овес, хидрокортизонови кремове, орални антихистаминови препарати и други лекарства против сърбеж, които се продават без рецепта. Избягвайте парфюмираните сапуни и лосиони; при нужда слагайте слънцезащитен крем; при по-сериозни кожни проблеми или обриви се консултирайте с дерматолог.
 
Безсъние 
·        Ползвайте техники за релаксиране като медитация, Медитацията като средство за релаксациятопла вана, визуализация и масаж; създайте си определени навици преди лягане; ползвайте лекарства в свободна продажба като Benadryl или по препоръка на лекар. Преди лягане избягвайте физически упражнения, енергични дейности, напитки, съдържащи кофеин или лекарства със стимуланти; ако безсънието продължи повече от няколко дни консултирайте се с лекар за лекарство, отпускано с рецепта.
 
Информацията в този лист факти разглежда широко разнообразие от странични ефекти, които някои хора могат да изпитат по време на лечението. Важно е да се помни, обаче, че страничните ефекти се различават значително при отделните хора. Всеки изпитва някакви странични ефекти, но малко хора преживяват тежки или животозастрашаващи странични ефекти. Повечето хора понасят терапията, макар и неприятна, с помощта на подходяща грижа и подкрепа.  
Важното е да бъдете проактивни при третиране на отделните странични ефекти и да планирате предварително евентуалните проблеми, които могат да възникнат по време на терапията или в резултат от нея. Това може да стане като си осигурите помощта и поддръжката на семейство, приятели, любими хора, работодатели и доставчици на медицински услуги. Подгответе предварително околните преди започване на терапията, за да сте сигурни в тяхната подкрепа и грижи. Добре е да се определи поне един човек, който да наблюдава за симптоми на безпокойство и/или депресия и който да се свърже със семейството и/или професионални медицински лица, ако страничните ефекти станат прекалено тежки или животозастрашаващи.
Изкарването на терапията е един процес, за който ще са ви необходими мобилизация на всички налични резерви и ресурси. Може да бъде направено и не е нужно да го правите сами.
 
Може да коментирате статията тук - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1890.0 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C