Нови препоръки на СЗО за превенция на предаването на хепатит В от майка на дете

Снимка
bonnie-kittle-f7bksvogwu-unsplash.jp
Photo by Bonnie Kittle on Unsplash

 

Бременните жени с положителен тест за хепатит В и високи нива на вирусен товар в кръвта трябва да получават превантивно антивирусно лечение с тенофовир от 28 седмица на бременността до раждането, препоръчва Световната здравна организация (СЗО) в нови насоки за предпазване на предаването на хепатит В от майка на дете, публикувани през юли 2020.

Новородените могат да бъдат защитени срещу хепатит В инфекция с безопасна и ефективна ваксина.

СЗО препоръчва всички новородени да получат първата доза ваксина за хепатит В колкото е възможно по-скоро след раждането – за предпочитане в първите 24 часа, последвана от поне 2 допълнителни дози.

Съотношението на деца под 5 години, инфектирани с хроничен хепатит В е паднало под 1% през 2019 от около 5% в годините преди ваксинациите (периодът между 1980 и ранните 2000), съгласно нови изчисления от СЗО.

На Световният ден за борба с хепатита 2020 СЗО призовава към засилени усилия в предпазването от предаване на хепатит В от майка на дете - чрез тестване на бременните жени и осигуряване на антивирусна профилактика на тези, които имат нужда, както и разширяване на достъпа до имунизации за хепатит В и бебешката доза ваксина.

Пропорционалното увеличение на ваксинирането за хепатит В по света през последните две десетилетия, което в голяма степен се дължи на подкрепата на Gavi, Vaccine Alliance, е огромен успех за общото здраве и допринася за намаляването на инфекцията с хепатит В сред децата. През 2019, покритието с 3 дози на ваксината за хепатит В в детска възраст достига до 85% в световен мащаб, от около 30% през 2000 г. Въпреки това, успехът с първата критична доза в рамките на 24 часа след раждането остава неясен. Глобалното покритие за тази първа доза е 43%, но спада до 34% в СЗО Източно-средиземноморски регион и само 6% в СЗО Африкански регион.

„Увеличавайки достъпа до навременна ваксина за хепатит В след раждането е крайгълен камък в усилията за превенция на предаването на вируса от майка на дете. Особено за региони като Субсахарска Африка, където следродилната доза за хепатит В още не е представена, е приоритет тази защита да бъде осигурена колкото е възможно по-скоро“, казва доктор Meg Doherty, директор на Глобалните програми за ХИВ, хепатит и полово предавани болести.

Допълнителен начин за защита на децата е да се осигури антивирусно лечение за бременните жени, за намаляне на риска от предаване на вируса. СЗО вече препоръчва рутинно тестване на всички бременни за вируса на хеаптит В, както и за ХИВ и сифилис, на възможно най-ранен етап от бременността. С оглед на новите обстоятелства за сигурна и ефективна профилактика за бременните жени и техните деца, СЗО дава две нови препоръки:

  • Бременните жени с положителен тест за хепатит В и високи нива на вирусен товар в кръвта трябва да получават превантивно антивирусна терапия с тенофовир от 28 седмица на бременността до раждането. (В България тенофовир се отпуска безплатно на здравноосигурените пациенти, като ТУК може да научите повече за процедурата  по лечение).
  • На местата, където тестването за вирусен товар на хепатит В не е достъпно, СЗО препоръчва правенето на алтернативен и по-евтин тест (HBeAg) за определяне дали при жената е подходящо провеждането на превантивна антивирусна терапия.

В страните, в които има постигнато високо покритие на имунизация за хепатит В, включително навременната доза при раждането, рутинното тестване за хепатит В сред бременните жени и антивирусната профилактика на тези в нужда са допълнителни възможности за превенция на предаването на вируса от майка на дете.

Източник: http://www.infohep.org/page/3548932/?utm_source=NAM-Email-Promotion&utm_medium=conference-bulletin&utm_campaign=English

 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.