Жалба от пациент във връзка с усложнената процедура по хоспитализация на пациенти с хроничен хепатит В

Наш член е подал сигнал към Министерство на Здравеопазването във връзка с усложнената процедура по прием на пациенти с хроничен хепатит В (нова клинична пътека No:76).

По-долу може да се запознаете с текста на писмото, който публикуваме без редакция от наша страна: 

"Здравейте, д-р Москов. Казвам се -------------------------- на 33 г. и съм един от 450 000 по неофициални данни хронични носители на хепатит Б. Пиша Ви от името на всички лекуващи се с предложение да се променят правилата за хоспитализация и получаване на адекватно лечение на хепатитно болните,защото от настоящата схема не печелят нито пациентите,нито Нзок,нито болниците.Очаквахме промяната да дойде с новата наредба,но нещата станах по-зле,а именно новата клинична пътека 76, според която трябва да се лежи 3 нощувки (4 дни) буквално за едни кръвни изследвания и ехограф.Повечето от нас са в активна трудоспособна възраст и тази ненужна хоспитализация затруднява всички в този омагьосан кръг.НЗОК ще плаща за повече престой за хора,които могат да минат с амбулаторни изследвания (както е в Англия например и то не на всеки три месеца,а на шест) и ще заемат легла,на които могат да бъдат настанени хора, които наистина се нуждаят от хоспитализация.Ето още от затрудненията,които изпитват всички лекуващи се : http://www.hepactive.org/content/faq/new_rules_hospitalization_2016
Надявам се в диалог с пациентските организации и с когото е нужно да стигнете до правилното решение за всички. Нека не превръщаме здравеопазването в гладиаторска битка за оцеляване,а да го направим достъпно ,ефективно и максимално опростено. "

Това е отговорът от Министерството:

Снимка
Министерство на Здравеопазването