Какво е AлАT?

Има няколко вида кръвни тестове, които лекарят трябва да ви назначи, ако вашия черен дроб е увреден. Един от най-познатите и използвани тестове – това е тестът за измерване на аланин аминотрансферазата АлАТ (ALT) във вашата кръв. АлАТ е химическо съединение, което отделят чернодробните клетки, когато са увредени. Високите нива на ALT могат да се увеличат при употреба на алкохол, лекарства, токсини и от вирусите, например вирусът на хепатит В или хепатит С.
 
За съжаление, АлАТ не е перфектния тест, който може да открие имате ли сериозно увреждане на черния дроб. Той показва увреждане само в деня на извършването му. Черният дроб може да е увреден, но ако в деня на извършване на теста нивото на АлАТ не е бил увеличен, само извършването на чернодробна биопсия (изследване на образец от черния дроб) може да даде представа за степента на увреждане – фиброза или цироза.
 

Какво е AлАT?

Важно е да запомните: 

  • Ако имате високи нива на АлАТ, това означава, че вашия черен дроб не е наред.
  • Болшинството болни от хепатит В, с нормални стойности на АлАТ се чувстват добре. Въпреки това, при някои от тях черния дроб е увреден от предишна активност на вируса.
  • При нормални нива на АлАТ лечение по принцип не се назначава, в изключение на случаите, когато биопсията покаже сериозно увреждане.
  • Лечение обикновено се назначава, ако нивото на АлАТ превишава два пъти нормата. Такава концентрация на АлАТ свидетелства за това, че има продължаващо увреждане на черния дроб и е необходимо този процес да бъде спрян. Повишеното ниво на АлАТ означава също, че имунната система активно се бори с инфекцията, причинена от вируса на хепатита.

Източник: What Is ALT?

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C