Поредна жалба във ВАС срещу Изискванията на НЗОК за лечение на хепатит С

Снимка
morning-brew-xm2x_kdzt8-unsplash
Photo by Morning Brew on Unsplash

 

Една крачка по - близо до справедливостта! Във връзка със заведеното от нас и адвокат Elmira Ismail дело във Върховен Административен Съд (ВАС) срещу Изискванията за лечение на хроничен хепатит С над 18 г., приложими от 15 август, които върнаха задължителната хоспитализация и принуждаваха редица болнични заведения да изпълняват чернодробна биопсия, Съдът разпореди прилагането на настоящите Изисквания да бъде спряно, до приключване на спора за тяхната законосъобразност с влязло в сила решение.

Макар Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) да обяви, че ще обжалва това определение на съда, се надяваме ВАС отново да отсъди в полза на пациентите. В противен случай, България ще се окаже в позорното положение на европейска държава, която вместо да защитава здравето на хората с хроничен хепатит С, ще разхищава публични средства за изпълнението на процедури, които не се прилагат никъде другаде в Европа.

 

Как се стигна до поредното дело срещу Изискванията за лечение на хроничен хепатит С, може да прочетете от тези два материала в Капитал:

8 септември: Съдът спря болезнените изследвания за хепатит C

20 август: Здравната каса на съд за болезнени и скъпи изследвания

 

Хронология на жалбите ни до момента:

2019 г: Подадохме жалба срещу новите изисквания за лечение на хепатит С

2017 г: Сдружение Хепактив обжалва пред ВАС приетите критерии за лечение на хепатит С